Ja hoor…. het is weer zover.. je had jezelf nog zo voorgenomen om niet teveel te eten en nu sta je op ontploffen! Laten we even een kijkje vanbinnen nemen…
Je maag kan 1 tot 1,5 liter voedsel aan, eet je meer dan wordt je misselijk, dat komt omdat hormonen in je darmen die signalen afgeven zodat je niet nog meer in je maag zal proppen. In je maag kan ongeveer 4 liter inhoud, maar gelukkig krijgen we al een seintje dat we moeten stoppen met eten na 1 liter.
Tijdens de spijsvertering produceren cellen in je alvleesklier het hormoon insuline. Dat leidt tot een toename van maletonine en serotonine, hormonen die je slaperig en voldaan maken, en het het verhoogde glucose gehalte in je lichaam zorgt ervoor dat je jezelf nogal loom kan voelen, de zogenoemde “Food Coma”.
Je vetcellen produceren het hormoon leptine.
Leptine laat je hersenen weten dat je geen honger meer hebt. Wanneer je meer eet dan je lichaam nodig heeft, maak je meer leptine aan. Als je vaak teveel eet bouwt je lichaam een weerstand tegen leptine op, waardoor je hersenen niet meer door krijgen dat je maag vol is. Het gevolg is dat je nog meer gaat eten en daardoor dikker, ongezonder wordt, en dat zal je happy gevoel zeker niet bevorderen.
Met een te volle maag zal je energie level dus aanzienlijk dalen, omdat je darmen alle energie nodig hebben om het voedsel te verteren, kortademigheid kan je ervaren omdat je overvolle maag tegen je longen aandrukt. Doordat vet voedsel het klepje tussen maag en slokdarm langer laat openstaan, breekt de chocolademousse van laat op de avond ons ’s nachts op: dan worden we wakker van brandend maagzuur. Je maag heeft ontzettend veel te verduren wanneer die vol zit met voedsel en dranken die verteerd moeten worden, en vermengd moeten worden met maagsappen. Het kan soms voelen dat je maag niet eens meer kan kneden omdat die zo strak staat, maar gelukkig is je maag daar nog wel toe in staat.
Al met al redenen om dus toch iets vriendelijker met je maag om te gaan.
Hier volgen een paar tips waar jouw maag blij van wordt;
- Leg na elke hap je bestek neer. Zo blijft je aandacht bij de hap waar je mee bezig bent. Veel mensen komen automatisch in de modus ‘leegmaken van het bord’ in plaats van ‘stilstaan bij deze hap’. Een pauze tussen happen helpt om langzamer te eten en tijdig te voelen wanneer je voldaan bent.
- Goed Kauwen eet rustig en geniet van elke hap!
- Door het eten fijn te kauwen, wordt het verdeeld in kleine stukjes. Hierdoor kan het maagsap beter inwerken op het voedsel. De sluitspier die de maag aan de onderkant afsluit, laat de bewerkte voedseldeeltjes door naar de twaalfvingerige darm als ze kleiner zijn dan een millimeter. Hoe groter de brokken zijn die we doorslikken, des te langer doet de maag erover om ze te verkleinen.
- Je kunt koolhydraten en proteïnen beter los van elkaar eten, eet bijvoorbeeld het ene ingrediënt tijdens de lunch en het andere tijdens het avondeten. Om koolhydraten te verteren, heeft je maag namelijk een alkalische pH nodig, terwijl het verteren van proteïnen zuren vereist. Dit betekent dat je maag super hard moet werken om een maaltijd waarin je de twee ingrediënten met elkaar combineert te verwerken.
- Gun je lichaam een serie leverkuren, een van de velen voordelen is dat je galproductie weer optimaal zal zijn, zodat je voedsel veel beter en sneller verteerd wordt en dat al de voedingstoffen worden opgenomen door je lichaam.
- Laat je verrassen door de nasmaak. Wacht nadat je iets helemaal op hebt eens een tijdje voordat je aan het volgende begint. Kijk of er een nasmaak is, en hoelang je die nog kunt proeven. Dat is vaak verrassend lang en lekker. Hoe meer aandacht voor de nasmaak, hoe langer je je eetgenot kunt laten duren!