“Verzadigd vet, is dat geen synoniem voor een héél slecht stofje waar je hart- en vaatziekten van krijgt?” Dat wordt al jaren op elke reclame geschreeuwd, we moeten minder vet eten, want vroeg of laat krijgen we allemaal een hartaanval in het westen.
Stop!! Nee, nee, nee! Niet alles over 1 kamscheren.
Je mag een gezonde angst hebben voor verzadigde vetten met een lange vetzuur keten. Maar wat je misschien niet weet is dat kokosolie een heel bijzondere uitzondering op de ‘regel’ is.
Waarom?
Je hebt verzadigd vet en verzadigd vet.
De een is een lange keten vetzuren, en de andere, de kokosolie, is een middellange keten vetzuren. Kokosolie is absoluut anders dan de meeste vetten.
Lange keten= niet handig voor je gezondheid
Middel lang= heeeeeel goed voor je gezondheid.
En middellange-keten vetzuren is veilig en goed ik ga je vertellen waarom.
Maar éérst je vooroordeel en angst voor vet even opzij zetten.
Doe maar; ik wacht wel even…………..
Klaar? Okee daar gaan we

Ten eerste, kokosvet en kokosolie zijn hetzelfde. Kokosvet is vast tot max 25C en wordt vloeibaar vanaf 25C, dan heet het kokosolie. Ik gebruik de termen dan ook door elkaar.
De langeketen vetzuren zijn dikmakers terwijl middellange keten vetzuren zo in elkaar steken dat je cellen ze direct als kant en klare energie ontvangen, zelfs voor diabetici.
AFVALLEN?

Kokosolie is een goede optie als je wilt afvallen. Het zet namelijk niet aan maar stimuleert juist gewichtsverlies doordat het je metabolisme versnelt.
TOPSPORT

Kokosvet helpt bij spieropbouw en is daarom niet alleen bekend maar ook populair bij topsporters die heel bewust keuzes maken in hun voeding.
GEZOND GEBIT EN IMMUUNSYSTEEM
Kokosolie versterkt je immuunsysteem en verbetert je spijsvertering. Uit onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat het laurinezuur en caprinezuur in kokosolie een anti microbiële werking hebben voor virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
Dus het gaat de bacterie groei in je mond tegen, maar ook de schimmels in je darmen bij bijvoorbeeld candida.
Het mooie is dat de goede bacteriën die je in je darmen wilt hebben er niet door aangevallen worden. Ze gedijen juist in de schonere omgeving.
Meer kokosolie gebruiken zou weleens de gezondste verandering in je eetgewoonten kunnen zijn
Jouw verandering zou er zo uit kunnen zien:

Besmeer je cracker eens met kokosvet in plaats van roomboter. Voeg wat kokosolie door je smoothie of yoghurt
Wanneer je verzadigde en onverzadigde vetten in balans houdt kun je elke dag genieten van een gezonde smaakvolle dosis kokosolie. Een goede gezondheid en vele vitale jaren!